Tweede projectoproep Proeftuinen Droogte

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt opnieuw 4 miljoen euro vrij voor innovatieve projecten die waterschaarste in Vlaanderen te lijf gaan. Samenwerkingsverbanden van minstens drie bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen tot uiterlijk 30 september 2020 een projectsubsidie aanvragen bij de VMM. Deze oproep is onderdeel van de Blue Deal die de Vlaamse Regering in juli, op initiatief van minister Demir, goedkeurde.Het voorjaar van 2020 was het droogste voorjaar in 119 jaar. Daarmee is droogte voor het vierde jaar op rij niet uit ons dagelijkse leven weg te slaan: een duidelijk signaal dat actie nodig is. “De droogte van de afgelopen weken heeft ons nog eens met de neus op de feiten gedrukt. We moeten met zijn allen inspanningen leveren door anders om te gaan met afvalwater en regenwater, vernieuwende manieren van werken te hanteren en innovatieve technieken in te zetten. Ik reken daarvoor op de creativiteit en inspiratie bij onze Vlaamse ondernemers en bedrijven. Via deze subsidie geven we hen alvast een stevig duwtje in de rug”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Begin 2020 gingen 8 proeftuinprojecten droogte van start voor een totaal bedrag van 4 miljoen euro. In die proeftuinen worden nieuwe manieren van samenwerken en innovatieve technieken op een laagdrempelige manier getest. Vandaag wordt een tweede oproep gelanceerd om projectvoorstellen in te dienen.  Minister Demir stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor bedrijfsprojecten die de waterbeschikbaarheid verhogen in periodes van droogte en waterschaarste en het extra water beschikbaar stellen voor andere bedrijven. Het subsidiepercentage bedraagt maximaal 75%. 

Industriële bedrijven en landbouwbedrijven kunnen tot 30 september 2020 een voorlopig voorstel en tot 15 oktober 2020 een definitief, voorstel indienen bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Het voorstel moet:

  • een samenwerking zijn tussen minstens 3 bedrijven,
  • initiatieven bevatten die de bedrijven waterrobuuster maken in tijden van droogte
  • een minimaal te subsidiëren budget hebben van 75.000 euro
  • ten laatste eind 2025 gerealiseerd zijn.

Enkele voorbeelden:

  • Gezamenlijke opvang van regenwater, koelwater en spoelwater en optimale verdeling tussen alle partners.
  • Een project dat de infiltratie van zoet water verhoogt en op die manier de verzilting terugdringt. Dat zorgt voor een grotere beschikbaarheid van zoet water dat vervolgens kan gebruikt worden voor industriële of agrarische toepassingen of voor drinkwaterproductie.

Meer voorbeelden, een overzicht van de huidige projecten, het aanvraagformulier en het volledige reglement

bron: https://www.vmm.be/nieuws/archief/tweede-projectoproep-proeftuinen-droogte-dien-je-projectvoorstel-in-uiterlijk-op-30-september

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Mechelen-Noord en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN