2.594 jobs erbij door steun aan ontwrichte zones

In vijf jaar tijd zijn er in en rond de regio Antwerpen, Kempen en Mechelen 2.594 jobs bijgekomen die volledig te danken zijn aan de steunmaatregelen voor kmo’s in ontwrichte zones. Een bedrijf dat een investering doet binnen zo’n erkende zone – en hierdoor extra personeel kan aanwerven – moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. “Zo’n aanvraag is vrij eenvoudig. Vaak dienen bedrijven in, om één dag later al goedkeuring te krijgen.  Voka heeft heel wat expertise opgebouwd en helpt graag bij zo’n aanvraag”, zegt Tine Horsten, directeur Ondernemingsrelaties van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.Op het kaartje hierboven is het goed te zien: als een bedrijf in de steunzone Turnhout, Genk of Machelen ligt, komt het in aanmerking voor een financiële ondersteuning. “Bedrijven moeten dan wel een zogenaamde on-balance investering doen: zowel materiële als immateriële vaste activa komen in aanmerking. De investering moet rechtstreeks leiden tot nieuwe arbeidsplaatsen. Als dat het geval is, kunnen ze een vrijstelling van 25 procent krijgen op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing en dat twee jaar lang”, zegt Tine Horsten, directeur Ondernemingsrelaties bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

“Zo’n aanvraag is vrij eenvoudig. Voka heeft heel wat expertise opgebouwd rond ontwrichte zones en helpt bedrijven graag bij hun aanvraag. Positief is ook dat bedrijven geen jaren moeten wachten op een tussenkomst van de overheid. Wie een aanvraag indient, kan al één of twee dagen later een goedkeuring krijgen. Als het dossier aan alle vereisten voldoet. We stellen wel vast dat nog heel wat bedrijven niet op de hoogte zijn van de steunmaatregel. Dat is jammer. Maar Voka doet er alles aan om die maatregel wel bekender te maken.”

Sinds mei 2015 zijn de zones Turnhout en Genk erkend als ontwrichte zone. Als gevolg van de sluiting van onder meer de Heinz-ketchupfabriek, de vele ontslagen bij lampenfabrikant Philips en de sluiting van Ford Genk. Eind 2018 werd ook de steunzone Machelen erkend.

20.000 euro bespaard

Volgens de meest recente gegevens zijn er door de steunmaatregel 2.594 jobs bijgekomen, sinds het begin van de ontwrichte zones. Het gaat dan over banen in de regio Kempen, Antwerpen, Mechelen en een deel van Oost-Vlaanderen en Limburg. Die vallen onder de steunzones Turnhout en Machelen. In totaal gaat het over zo’n 250 aanvragen van bedrijven.

“Wij hebben een tijd geleden een aanvraag ingediend voor de uitbreiding van onze productieruimte en vriescel en voor een installatie van een droogkamer”, getuigt Corné Verboom van Funghi Funghi, handelaar in paddenstoelen in Hoogstraten. “Dankzij de steunmaatregelen hebben we vijf extra mensen kunnen aanwerven. Over de hele periode hebben we zo naar schatting 20.000 euro kunnen besparen. Bij onze aanvraag zijn we goed begeleid door Voka en hebben we één dag na het indienen van ons dossier al de goedkeuring gekregen.”

Na 2021

“De erkenning als ontwrichte zone blijft cruciaal om onze competitiviteit binnen de Euregio te handhaven. Daarom pleit onze Voka-Kamer ook voor een verlenging van deze maatregel na 2021”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Door de coronacrisis staan investeringen onder druk. Deze steunmaatregel is daarom extra belangrijk.”

Wil u zelf een aanvraag indienen? Of heeft u advies nodig? Bel naar de hotline van onze Voka-Kamer op 0800 30 232

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Mechelen-Noord en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN