Overstromingsgebied Grote Vijver (Mechelen): ringdijk is klaar en toegankelijk, werken gaan laatste fase in


Overstromingsgebied Grote Vijver zorgt binnenkort voor veiligheid en bijzondere natuur in omgeving Mechelen


Het gecontroleerd overstromingsgebied Grote Vijver in Mechelen krijgt verder vorm. De Vlaamse Waterweg nv start nu met de aanleg van een overloopdijk langs de Dijle en de bouw van een compartimenteringsdijk dwars door het gebied. De aanvoer van het materiaal voor de dijken zal grotendeels per schip gebeuren om verkeersoverlast te vermijden. Tijdens de werken blijft het jaagpad langs de Dijle afgesloten voor fietsers en wandelaars. Zij kunnen vanaf vrijdag 29/11 wel gebruikmaken van de nieuwe ringdijk.


De ringdijk en de sluizen aan de Dijle en de Nete werden het afgelopen jaar afgewerkt. In de laatste fase van de werken wordt nu de bestaande dijk langs de Dijle verlaagd en verstevigd tot een zogenaamde overloopdijk. Bij stormtij loopt het water over de overloopdijk het overstromingsgebied in. De ringdijk houdt het water daar tegen, zodat het geen overlast veroorzaakt in de omliggende gebieden. De sluizen aan de Dijle en de Nete voeren het water af naar de rivieren zodra het peil daar weer gezakt is.

Tot slot wordt er nog een compartimenteringsdijk aangelegd om het noordelijk en zuidelijk deel van Grote Vijver van elkaar af te scheiden. Het grondtransport voor de werken aan beide dijken gebeurt zoveel mogelijk over het water. Door in totaal 135.000 ton materiaal aan te voeren per schip, blijven er ongeveer 4700 vrachtwagens van de baan.

Plaats voor waterrecreatie en getijdennatuur


Het zuidelijke deel van Grote Vijver, waar de Mechelse Waterski Klub gevestigd is, blijft behouden voor waterrecreatie. Het zal slechts in uitzonderlijke omstandigheden, ongeveer één keer om de tien jaar, dienst doen als overstromingsgebied.

Het noordelijke deel zal een of twee keer per jaar overstromen. Hier ligt de focus naast veiligheid ook op de ontwikkeling van getijdennatuur. Via de nieuwe in- en uitwateringssluis in de Netedijk zal er elke dag een beetje water het gebied in- en uitstromen op het ritme van eb en vloed. Daardoor zullen er op termijn zeldzame zoetwaterslikken en -schorren ontstaan die op hun beurt bijdragen aan de natuurrijkdom in en rond de rivier.


Toegankelijkheid tijdens de werken


Het jaagpad langs de Dijle blijft gesloten voor wandelaars en fietsers tot het einde van de werken aan de overloopdijk eind 2021. Via de nieuwe ringdijk is de Francis Van Den Eede-brug over de Nete vanaf vrijdagochtend 29/11 wel weer bereikbaar zonder om te rijden via Walem.

Een kaart met de afgesloten wegen en de geplande omleidingen vindt u hier.

Het Sigmaplan: veiligheid en natuur

Zodra de overloopdijk en compartimenteringsdijk afgewerkt zijn, zal Grote Vijver overtollig water uit de Dijle kunnen opvangen bij stormtij – wanneer springtij samenvalt met een noordwesterstorm op de Noordzee. Op die manier verlagen overstromingsgebieden zoals Grote Vijver en het nabijgelegen Zennegat de piek van de vloedgolf en verminderen ze de kans op overstromingen in de omgeving van Mechelen.

De inrichting van Grote Vijver als gecontroleerd overstromingsgebied is een onderdeel van het ruimere Sigmaproject Dijlemonding, een van de projectgebieden van het Sigmaplan. In het Sigmaplan werken De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid samen om Vlaanderen beter te beschermen tegen wateroverlast en meer ruimte te maken voor waardevolle natuur.

Meer informatie over het Sigmaplan en het project Dijlemonding vindt u op www.sigmaplan.be/dijlemonding of via de Twitter- en Facebookpagina van het Sigmaplan.





Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Mechelen-Noord en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN