Mechelen wil een circulaire stad worden

Stad Mechelen neemt deel aan twee Europese circulaire initiatieven. De projecten zetten in op het uitwisselen van kennis tussen regio’s, steden en burgers. Op 23 april organiseerde de stad een kick-off om alle Mechelaars te laten meedenken over mobiliteit, armoede en ondernemen.


Het CECI-project is een initiatief van Interreg Europe dat lokale partners ondersteunt om een duurzaam beleid uit te bouwen. Daarin staan kennisuitwisseling en burgerparticipatie centraal. “We gaan in Mechelen bestaande, losse projecten rond de circulaire economie samenbrengen tot een stadsbrede strategie waarin we de burger betrekken”, zegt schepen van Milieu Marina De Bie erover. Op 1 augustus 2019 gaat het project in Mechelen van start.

Urbact Network Program 

Bij het uitwerken van die strategie zal Mechelen een beroep kunnen doen op het Urbact Network Program. Dit netwerk voor Europese steden brengt al 15 jaar kennis over duurzame stadsontwikkeling samen. Een centraal element daarin zijn urban resource centers; stedelijke hubs voor initiatieven rond afvalpreventie, deeleconomie en hergebruik. Burgers, ondernemers en diverse organisaties vinden er een gemeenschappelijke ruimte voor economische en educatieve activiteiten. Ze gaan er aan de slag met afval als grondstof voor nieuwe producten en organiseren deelsystemen zoals een klusbib. Met de sanering van de Potterij in de Mechelse binnenstad staat er al zo’n urban resource center in de steigers. Die site zal onder meer de uitvalsbasis zijn voor activiteiten van Vlaanderen Circulair. 

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Mechelen-Noord en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN