Vergroen je bedrijf en snij in de kosten met deze 6 tips

Kun je als bedrijf verduurzamen en tegelijkertijd besparen op de kosten? Jazeker! Neem de juiste maatregelen en sla twee vliegen in één klap.  Lees hierbij het voorbeeld van onze noorderburen.

Niemand in ons land die nog om het thema duurzaamheid heen kan. Ook het bedrijfsleven niet. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het inmiddels belangrijk dat bedrijven een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van mensen en het milieu, blijkt uit een onderzoek dat GfK en b-open hebben uitgevoerd.

Daarnaast is er de overheid die de teugels steeds strakker aanhaalt. Zo staat in het Klimaatakkoord dat gas de komende jaren duurder wordt en dat ook de prijs om CO2 te mogen uitstoten omhoog moet. Het nemen van energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen is nu al verplicht (zie kader). Met een breed pakket aan maatregelen moet ons land in 2050 maar liefst 95 procent minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van het peiljaar 1990.
Minder afval, andere verlichting

Een stevige ambitie. En er moet dan ook nog heel wat gebeuren. Maar gelukkig zijn veel bedrijven al in meer of mindere mate bezig met duurzaam ondernemen. Iets meer dan de helft van de MKB’ers doet aan energiebesparing en een derde is bezig met afvalreductie en recycling.

Ze dragen daarmee bij aan het beteugelen van het klimaatprobleem én snijden zo ook nog eens in de bedrijfskosten. Hoe dat kan? We geven je een paar voorbeelden van snel en eenvoudig te nemen maatregelen, het zogeheten laaghangend fruit. Inclusief concrete berekeningen zodat je direct weet hoeveel je kunt besparen.

1. Beter isoleren

Bestaande kantoren vanaf 100 vierkante meter moeten vanaf 2023 minimaal beschikken over energielabel C. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de kantoren nog niet aan deze norm voldoet. De snelste klap om het energielabel te verhogen is investeren in isolerende kozijnen en zogeheten HR++ glas. Daarmee blijft de warmte binnen en krijgt tocht geen kans meer.

Om je een idee te geven van de kosten en baten: twintig vierkante meter HR++ glas kost rond de 150 euro in aanschaf en montage en levert per jaar een besparing op tot wel 250 euro op de energierekening. De meeste bedrijven hebben uiteraard veel meer (en grotere) ramen, waardoor de besparing flink kan oplopen. Hoeveel? Dat is afhankelijk van de grootte van het pand, de gevraagde binnentemperatuur en openingstijden.

2. Bewegingssensoren

Ruimtes waar het licht aanstaat terwijl er niemand is. Beetje zonde toch? Een bewegingssensor kost zo’n 50 euro en heeft zich in één tot drie jaar terugverdiend, onder andere afhankelijk van hoe vaak de ruimte gebruikt wordt.

3. Led-verlichting

De led-lamp is een zege voor het milieu én de portemonnee. Weliswaar koop je voor hetzelfde bedrag vijf hallogeenlampen, maar daar tegenover staat een veel langere levensduur: 15.000 branduren bij led-verlichting tegenover 1.000 branduren bij hallogeenlampen.

Eén led-lamp vraagt 75 procent minder stroom en gaat dus ook veel langer mee. Vervang je op kantoor elf hallogeenlampen voor led, dan levert dat uiteindelijk een besparing op van zo’n 30 euro per jaar. En dan hebben we de arbeidskosten daarbij nog niet opgeteld, want led-lampen hoef je slechts één keer in de zeven jaar te vervangen, tegen hallogeenlampen die je om het half jaar moet vervangen.

4. Deurdrangers

Op kantoren en in fabriekshallen blijven deuren soms onnodig lang openstaan. Wel eens aan deurdrangers gedacht? Je bespaart er tot 10 procent van de stookkosten mee.

5. PC in de slaapstand

Regelmatig maken jij en je collega’s even geen gebruik van de computer. Zorg er bij de instellingen voor dat het beeldscherm wordt gedimd en het apparaat na zo’n 10 minuten automatisch in de slaapstand terecht komt. Op een kantoor met twintig computers bespaar je op die manier tot wel 300 euro per jaar.

6. Zonnepanelen

Toegegeven, twintig lampen vervangen of één computerinstelling aanpassen is net iets eenvoudiger dan het dak volleggen met zonnepanelen. Toch kan dit laatste wel aantrekkelijk zijn. Stel dat je ruimte hebt voor de aanleg van twaalf zonnepanelen, een project waarmee – inclusief installatie – zo’n 4.000 euro gemoeid is. De panelen leveren samen 3.000 kWh aan stroom. Met een elektriciteitsprijs van 0,19 cent per kWh ligt de terugverdientijd dan op ongeveer zeven jaar. Kostenreductie? Jaarlijks zo’n 550 euro.
Duizenden euro’s bespaard: the way to go

Zo zie je maar, met een paar simpele maatregelen kun je al snel duizenden euro’s per jaar besparen. Het is hét argument om ook collega’s mee te krijgen bij het verduurzamen van de onderneming.

Bij H.W. Van der Peet en Zonen kunnen ze hier inmiddels over meepraten. Het bedrijf produceert speciale opleggers voor los- en storttransport en verving in het bedrijfspand onlangs alle verlichting door led-lampen. Ze besparen hiermee nu een slordige 7.000 euro per jaar. Benieuwd hoe ze nog meer verduurzaamd hebben én daarmee kosten besparen? Bekijk het filmpje hieronder.

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Mechelen-Noord en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN