Nationale staking woensdag 13/02/2019 - algemene infoDe vakbonden verwachten dat hun achterban straks massaal gevolg geven aan de stakingsoproep voor woensdag 13 februari. ACV, ABVV en ACLVB riepen op tot een nationale staking uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. De staking zal zich op verschillende vlakken laten voelen.

De staking van woensdag is vooral gericht tegen de werkgevers uit de priv├ęsector. Maar heel wat overheidsvakbonden sluiten zich erbij aan. Tijdens het loonoverleg wordt immers ook onderhandeld over eindeloopbaanmaatregelen en sociale uitkeringen. En dat belangt iedereen aan, argumenteren de ambtenarenbonden.

Waar kan u hinder ondervinden?


• De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht grote hinder op haar net, zowel voor tram-, bus- als metroverkeer. Ze vraagt haar reizigers voorzorgen te nemen en in alternatieven te voorzien. Vanaf woensdag 6 uur opent de MIVB haar contactcenter (070/23.20.00). De website geeft geregeld updates voor de reizigers, net als de Facebook-pagina en het Twitter-account.

• Ook bij de NMBS zal worden gestaakt. Ze verwacht dat tijdens de 24 urenstaking, die morgen dinsdagavond om 22.00 uur begint, bijna de helft van de treinen zal rijden in vergelijking met een normale dienstregeling. Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de IC-treinen rijden, klinkt het, net als een beperkt aantal L- en S-treinen. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden. Reizigers kunnen vanaf vanavond op de NMBS-routeplanner opzoeken met welke trein ze woensdag normaal gezien op bestemming geraken.

• Ook bij De Lijn werd opgeroepen om deel te nemen aan de staking, dus net als bij de andere vervoersmaatschappijen kunnen reizigers best alternatieven zoeken of hun verplaatsing indien mogelijk uitstellen. “De reiziger zal op die dag niet kunnen rekenen op het openbaar vervoer”, zegt Jan Coolbrandt (ACV openbare diensten).


• In de havens zal eveneens worden gestaakt. De dokwerkers in de drie Belgische havens zullen volgens de vakbond BTB massaal het werk neerleggen. “Er zal zo goed als geen activiteit zijn op de kades.”


• Daarnaast kunnen heel wat andere sectoren de gevolgen van de staking voelen. Onder meer in de voedingsnijverheid, de chemie- en farmabedrijven en in de grote metaal- en textielbedrijven zullen mensen het werk neerleggen, net zoals in autobedrijven. “De hele autosector zal platliggen. Niet alleen de producenten zoals Volvo en Audi, ook de toeleveranciers. Maar ook in kleine metaal- en textielbedrijven zal worden gestaakt”, aldus William Van Erdeghem.

Bron: De Morgen
Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Mechelen-Noord en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN