$show=home$type=grid$m=0$rm=0$sn=0$c=3

$type=carousel$cls=3$h=100$c=100$l=0$show=home

$show=/p/bedrijven.html

$show=/p/nieuws.html$hide=mobile

MECHELEN-NOORD Industriezone

[NIEUWS]_$show=/p/nieuws.html$type=one$au=0$cm=0$p=1$c=5

Doe jij het al zonder pesticiden?

Al meer dan twee jaar mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken voor het onderhoud van hun terreinen. Daarom is het belangrijk om bij (her)aanleg van uw eigen bedrijventerrein al meteen onderhoudsvriendelijke en pesticidenvrije keuzes te maken. Lees er alles over in de leidraad ‘Pesticidenvrij ontwerpen’.

Bij een nieuwe aanleg hou je het best meteen rekening met het toekomstige pesticidenvrije beheer. Ook op bestaande terreinen kunnen kleine ingrepen een groot verschil betekenen om ongewenste plantengroei te voorkomen en op die manier efficiënt pesticidenvrij te kunnen werken.

De 8 vuistregels van de pesticidentoets

1. Verhard functioneel en zo weinig mogelijk

2. Voorkom waterstagnatie en laat het water infiltreren

3. Maak eenvoudig (machinaal) onderhoud mogelijk

4. Zorg voor een correcte aanleg, controleer en herstel

5. Verweef groen en verharding

6. Laat de keuze van de kantsteen afhangen van de soort verharding en de groenvorm

7. Zorg voor groeimogelijkheden voor bomen bij verhardingen

8. Juiste plant op de juiste plaats

‘Pesticidenvrij ontwerpen’ vormt een leidraad bij de pesticidentoets en bevat veel creatieve oplossingen. Doorheen de jaren heeft de VMM een schat aan foto’s verzameld die heel duidelijk aantonen wat wel en wat niet onderhoudsvriendelijk is. Daarom is de leidraad doorspekt met veel foto’s die de problemen én oplossingen tastbaar en haalbaar maken.

Download hier de leidraad ‘Pesticidenvrij ontwerpen’

Hoe zit het nu met de reels over het gebruik van pesticiden? We zetten het even op een rijtje.

Pesticiden mogen niet meer gebruikt worden op terreinen die gebruikt worden voor een openbare dienst (openbaar bestuur, school, zorginstelling, …) of voor een commerciële activiteit (bedrijven, ...):

· Als het terrein gebruikt wordt voor een openbare dienst;

· Als het terrein eigendom is van een openbaar bestuur;

· Als het terrein gelegen is

- in een drinkwaterbeschermingsgebied;

- in een zone van 6 meter langs oppervlaktewater zoals bijvoorbeeld grachten, waterlopen en vijvers.

Enkel in specifieke gevallen zijn afwijkingen mogelijk op dit pesticidenverbod. Bijvoorbeeld als er voor bepaalde soorten planten of dieren geen afdoende, niet-chemisch bestrijdingsmethode bestaat, of als pesticidenvrij beheer onevenredig hoge kosten met zich mee zou brengen. Er kan dan een dossier ingediend worden volgens de richtlijnen op www.vmm.be/zonderisgezonder.

Daarnaast geldt een minimumgebruik:

· op verhardingen >200m²;

· op terreinen die toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Minimumgebruik betekent dat je pesticiden enkel op de te bestrijden planten of ongewenste dieren mag gebruiken. Bij de aanleg of heraanleg (van delen) van het domein moet de pesticidentoets toegepast worden.

Must met meerwaarde
Waarom is de wetgeving verstrengd? Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. We moeten ook onze gezondheid beter beschermen tegen de gevaren van pesticiden. Kwetsbare groepen als kinderen, jongeren, oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar. Daarom moeten we het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk voorkomen. Om ongewenste dieren of planten te bestrijden, zijn er tal van goed werkende, alternatieve methoden. Pas als laatste redmiddel zijn er uitzonderingen mogelijk op het gebruik van chemische middelen.

Verbod in grondwaterbeschermingszones en langs oppervlaktewater

Ongeveer de helft van ons drinkwater halen de watermaatschappijen uit grondwater. Om de kwaliteit van het grondwater uit waterwingebieden te beschermen, zijn er beschermingszones afgebakend. Je herkent de zones aan een blauw bord met watergolven. In deze zones geldt een verbod op het gebruik van pesticiden. Afwijking van dit verbod kan slechts onder zeer specifieke voorwaarden.

De andere helft van ons drinkwater komt uit oppervlaktewater. Ook langs waterlopen en in bermen geldt een verbod op het gebruik van pesticiden om het leven in het water en de drinkwatervoorraden te beschermen tegen vervuiling.

Uiteraard gelden ook de voorwaarden van het product zelf. Die vind je terug op de verpakking. Voor bepaalde pesticiden geldt een ruimere bufferzone langs het oppervlaktewater.

Meer info en ondersteuning?

Alle info vind je op www.vmm.be/zonderisgezonder.

Heb je zelf ook tips over pesticidenvrij beheer vanuit eigen ervaring? Maak ze bekend via je eigen netwerk en stuur ze zeker door naar pesticidenreductie@vmm.be.

$show=2018/08/groepsaankopen.html$type=two$c=10$m=0$p=1

$show=/p/vzw-industrie-mechelen-noord.html$type=three$h=280$m=0$l=1$p=1$c=3

$show=/p/bedrijven.html$tb=#ffffff$type=three$m=0$h=100$sn=0$rm=0$c=21$p=1

$show=/p/pers.html$type=one$c=5$au=0$cm=0

[IN DE KIJKER]_$show=/p/pers.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=/p/cultuur.html$type=grid$sn=0$c=9$m=0

$show=/p/regio.html$type=blogging$c=10$au=0$cm=0

[IN DE KIJKER]_$show=/p/regio.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=/p/over-ons.html$type=three$m=0$l=1$c=6

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$p=1$c=20$sn=0

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=/p/jobs.html$type=three$au=0$cm=0$rm=1$p=1$c=9$sn=1$p=1

$show=/p/diensten.html$type=one$m=0$l=1$p=1$c=5

$show=/p/events.html$type=two$au=0$cm=0$l=1$p=1$c=9

[IN DE KIJKER]_$show=/p/events.html$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=home

[IN DE KIJKER]_$show=post$type=sticky$h=320$c=4$l=1$m=0

$show=post$type=carousel

Naam

bedrijven,1,bedrijvenlijst,1,bedrijvenpark,340,Bouw,34,Chemische producten en kunststoffen,10,cultuur,6,diensten,10,Dienstverlening,111,Drukken en publiceren,9,Educatie en organisatie,20,Elektronica en optiek,35,Energie en milieu,20,events,28,faq,4,groepsaankopen,20,in de kijker,60,jobs,49,Landbouw en voeding,23,leden,22,Metalen/machines en techniek,46,nieuws,110,nieuwsbrief,17,nieuwsbrief-leden,18,nieuwsbrief-niet-leden,7,pers,23,regio,67,Retail en handel,41,samenwerken,11,start,105,topics,1,Transport en logistiek,26,vacatures,4,Vrije tijd en toerisme,25,vzw,9,
ltr
item
ZONE Mechelen Noord: Doe jij het al zonder pesticiden?
Doe jij het al zonder pesticiden?
https://2.bp.blogspot.com/-9bouMO9JYDo/XGZ_PCaRvxI/AAAAAAAAAuM/7WzcPoNhWKAH9WKfjzhdNXR-y8o0xRY_gCLcBGAs/s640/Pesticiden.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-9bouMO9JYDo/XGZ_PCaRvxI/AAAAAAAAAuM/7WzcPoNhWKAH9WKfjzhdNXR-y8o0xRY_gCLcBGAs/s72-c/Pesticiden.jpg
ZONE Mechelen Noord
https://www.zone-mechelen.be/2019/02/doe-jij-het-al-zonder-pesticiden.html
https://www.zone-mechelen.be/
https://www.zone-mechelen.be/
https://www.zone-mechelen.be/2019/02/doe-jij-het-al-zonder-pesticiden.html
true
5919365198427822072
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Antwoorden Cancel reply Delete Door Home BLZ UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gistereren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen BELANGRIJK STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy